matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
tales i obwód
Paulusia:
Proszę o pomoc, jestem słaba z matmy
Podstawy trapezu ABC mają długości 12 i 8, a ramiona odpowiednio długości 6 i 4. Ramiona przedłużono do przecięcia się w punkcie P. Oblicz obwód trójkąta ABP.
7 lis 13:30
sushi_gg6397228:
a rysunek zrobilas
7 lis 13:39
M4ciek:
IAPI
IDPI
=
12
8
IDPI+6
IDPI
=
12
8
12IDPI = 8IDPI + 40 4IDPI = 40 IDPI = 10
IBPI
IPCI
=
12
8
IPCI +4
IPCI
=
12
8
12IPCI = 8IPCI + 32 4IPCI = 32 IPCI = 8 L
ΔABP
= 8 + 10 + 8 = 26
7 lis 13:40