sprawdz równość
klaudia0905: Sprawdź równość:
arcsin x + arccos x =π2, dla x ∊ < −1,1>
arctg x + arcctg x = π2, dla x ∊ R
7 lis 13:09
Pingiel:
sinx = cos(
π2 − x) ⇔arc sinx =arc[cos(
π2 − x)] ⇔ arcsinx =
π2 − arccosx
| | π | |
Czyli arcsinx + arccosx = |
|
|
| | 2 | |
Drugie analogicznie
7 lis 13:57
f1: na pewno to przejście arc[cos...] jest poprawne?
23 paź 18:35
f1: przecież nie jest, tutaj trzeba to inaczej zrobić xd...
23 paź 19:04
ABC:
tak trzeba inaczej ale ci nie zrobię
23 paź 19:06
6latek: w 1) należy osobno sprawdzic dla
a)x=1
b)x=−1
c) −1<x<1
23 paź 19:13
ABC:
Małolat można to zrobić chytrze , sowieckie zbiory zadań podają te metody
23 paź 19:15
6latek:
Witam

Mam jeden stary zbiór zadań Modenowa i musiałbym tam zobaczyc
Ja natomiast mam Trygonometria Witold Janowski 1957 r . Tam sa te dowody
23 paź 19:21
chichi:
@
ABC za twoich czasów uczyliście się matematyki z radzieckich zbiorów, czy po prostu jako
uczeń zagłębiałeś w nich wiedzę? bo nie 1 i nie 10 raz o nich wspominasz
23 paź 19:23
ABC:
jako uczeń niestety nie znałem ich, ale na studiach miałem dydaktykę matematyki z potworem
który dawał z nich zadania, niech mu ziemia lekką będzie
23 paź 19:56
chichi:
dziękuję. mając doświadczenie z tymi zbiorami uważasz, że są lepsze od naszych polskich?
23 paź 20:00
ABC:
W niektórych działach matematyki , które u nas były trochę zaniedbane, są w/g mnie lepsze.
Wszelkiego rodzaju nietypowe równania i układy równań na przykład,
funkcje odwrotne do trygonometrycznych, też bardzo dużo zadań tam jest na różne wzory
Zadania dotyczące dwumianu Newtona i kombinatoryki też fajne tam są.
23 paź 20:17
q:
Spójrz jesli masz możliwośc do Zbiór zadan z matematyki elementarnej − Antonow ,Wygodzki
Nikitin Sankin
Było kilka wydań
Ja uważam ze takze Zbior zadan z matematyki elemnetranej Aniela Ehrenfeucht, Olga Stande tez
jest wart uwagi
(wydanie po 1974 r jest poprawione )
23 paź 20:45
chichi:
polecisz coś ciekawego? może uda mi się nabyć na jakimś OLX, to sobie poprzeglądam
23 paź 20:46
23 paź 21:22
q:
Milu 
Klaudia pewnie już ma duze dzieci
23 paź 21:31
Mila:
To f1 przywołał wpis, może skorzysta.
23 paź 22:21