Logarytmy
Tomek.Noah:
mi wychodzi przedzial
| | √3 | | 1 | | √3 | |
(− |
| ; |
| )∪( |
| ;1)∪(1,+∞) a w odp. jest inna |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
Niech ktoś to sprawdzi.
7 lis 13:02
Avc: Chyba dziedziny nie uwzględniłeś: x>0
7 lis 13:25
Basia:
najpierw założenia:
x>0 i x≠1
| | √3 | | √3 | |
x2−316>0 ⇔ x∊(−∞,− |
| )∪( |
| ,+∞) |
| | 4 | | 4 | |
razem:
log
x(x
2−
316)>logxx
4
1.
x
2−
316<x
4
−x
4+x
2−
316<0 /*(−1)
x
4−x
2+
316>0
Δ=(−1)
2−4*1*(
316) = 1−
34 =
14
czyli
x
4−x
2+
316>0 ⇔
x
2∊<0,
14)∪(
34,+
∞) ⇔
x
2<
14 lub x
2>
34 ⇔
| | 1 | | 1 | | √3 | | √3 | |
x∊(− |
| , |
| ) lub x<− |
| lub x> |
| } |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
co w powiązaniu z wyjściowym przedziałem daje
2.
x∊(1,+
∞)
x
2−
316>x
4
−x
4+x
2−
316>0 /*(−1)
x
4−x
2+
316<0
obliczenia jak wyżej czyli
x
4−x
2+
316>0 ⇔
x
2∊(
14),
34) ⇔
x
2>
14 lub x
2<u{3}[4} ⇔
| | √3 | | √3 | | 1 | | 1 | |
x∊(− |
| , |
| ) lub x<− |
| lub x> |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
co w powiązaniu z wyjściowym przedziałem daje
x∊(1,+
∞)
razem:
nie wiem czy się gdzieś nie pomyliłam
7 lis 13:28
Tomek.Noah: dziedzine uwzglednilem i Ty
Basiu masz zle
7 lis 13:32
Tomek.Noah: juz wiem jak to zrobic zle wyznaczylem sume

i ty tez basiu alternatywe w 2 przypadku
7 lis 13:36
Godzio:
| | √3 | | 1 | | √3 | |
A tak z ciekawości wynik będzie ( |
| , |
| ) ∪ ( |
| ,1) ? |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
7 lis 13:39
Tomek.Noah: tak
7 lis 13:43
Basia:
a tak
i tam ma być nie lub co w końcu da
| | √3 | | √3 | | −1 | | 1 | |
x∊(− |
| , |
| )∩[(−∞, |
| )∪ |
| ,+∞)= |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | √3 | | 1 | | 1 | | √3 | |
(− |
| ,− |
| )∪( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
a w powiązaniu z wyjściowym daje zbiór pusty
7 lis 13:45
Basia:
ten drugi przedział jest z 1. przypadku
7 lis 13:49