trygonometria
Filip: Rozwiąż równanie 1sin x = 1sin 4x w przedziale (−π;π) − przedział ma być domknięty,
nie wiem jak się tutaj robi domknięty.
7 lis 13:01
ostr: Pisze rozwiązanie, ale dziadowskie rzeczy powychodziły.
7 lis 13:32
Filip: bo i odpowiedzi są dziadowskie

Próbowałem to graficznie zrobić, ale nie za bardzo się dało
wszystkiego odczytać, a algebraicznie jakoś mi nie chciało wyjść...
7 lis 13:35
ostr: 1sin(x) =
1sin(4x) czyli sin(4x)=sin(x)
Teraz sin(4x) = sin(2x+2x)= 2sin(2x)cos(2x)*
sin(2x) = 2sin(x)cos(x)
cos(2x)= cos
2(x) − sin
2(x)
* sin(4x) = 4sin(x)cos(x)[cos
2(x) − sin
2(x)] = 4sin(x)cos
3(x) − 4sin
3(x)cos(x)
Teraz wracam do początku i przyrównuje sin(4x)=sin(x)
4sin(x)cos
3(x) − 4sin
3(x)cos(x) = sin(x)
4sin(x)cos
3(x) − 4sin
3(x)cos(x) − sin(x) = 0
sin(x)[4cos
3(x) − 4sin
2(x)cos(x) − 1] = 0
I teraz sin(x) = 0 ⋁ 4cos
3(x) − 4sin
2(x)cos(x) − 1 = 0
Za chwile dalszy ciąg chyba, że chcesz sam dokończyć
7 lis 13:43
Grześ:
D: sinx≠0 oraz sin4x≠0
sinx=sin4x
sinx=2*sin2x*cos2x
sinx=4*sinxcosx(cos
2x−sin
2x)
4*sinxcosx(cos
2x−sin
2x)−sinx=0
sinx[4cosx(cos
2x−sin
2x)−1]=0
sinx[4cosx(2cos
2x−1)−1]=0
sinx(8cos
3x−4cosx−1)=0
cosx=t t∊<−1,1>
sinx(8t
3−4t−1)=0
Wie ktos jak to uporządkować
7 lis 13:44
ostr: Oczywiście trzeba wziaść pod uwagę dziedzine, której tutaj nie napisałem.
7 lis 13:44
Godzio: Nieźle namąciliście

nie można po prostu:
sinx = sin4x
x = 4x + 2kπ v x = π − 4x + 2kπ ?
7 lis 13:45
ostr: Dobra ja dokończe może to co zaczołem i zobaczymy czy coś z tego będzie
7 lis 13:47
Bogdan:
| 1 | | 1 | |
| = |
| dla x∊<−π, π> (znaki < > są na klawiaturze) |
| sinx | | 4x | |
założenie: x ≠ k*π, k∊C
sin4x = sinx ⇒ 4x = x + k*2π lub 4x = π − x + k*2π, k∊C
3x = k*2π lub 5x = π + k*2π
| | 2 | | 1 | | 2 | |
x = k* |
| π lub x = |
| π + k* |
| π |
| | 3 | | 5 | | 5 | |
Wybierz teraz rozwiązania należące do przedziału <−π, π>
7 lis 13:49
Godzio:
sinx = sin4x
x = 4x + 2kπ v x = π − 4x + 2kπ
| | 2π | | π | | 2π | |
x = k * |
| v x = |
| + k * |
| |
| | 3 | | 5 | | 5 | |
| | 2 | | 1 | |
k = −1 ⇒ x = − |
| π, − |
| π |
| | 3 | | 5 | |
| | π | |
k = 0 ⇒ x = 0 ∉ D , x = |
| |
| | 5 | |
| | 3 | | 2 | | 1 | | π | | 2π | | 3π | |
Odp: x = ∊ { − |
| π, − |
| π, − |
| π, |
| , |
| , |
| } |
| | 5 | | 3 | | 5 | | 5 | | 3 | | 5 | |
7 lis 13:52
Bogdan:
| | π | |
Założenie takie, jak podał Godzio: sinx ≠ 0 i sin4x ≠ 0 ⇒ x ≠k * |
| |
| | 4 | |
7 lis 13:57
ostr: 4cos3(x) − 4sin32(x)cos(x) − 1 = 0
To doprowadzi się do postaci
8cos3(x) − 4cos(x) − 1=0
t=cos(x)
8t3 − 4t − 1= 0
tutaj trzeba by zauwazyć, że to jest prawda dla t = − 1/2. Następnie tw Bezut i powinno być tak
jak u kolegów wyżej.
7 lis 13:58
ANIA: jak sie wpisuje kreske ulamkowa
7 lis 14:00
Godzio: | | | |
U { }{ } ⇒ |
| −− bez spacji pomiędzy U, a { |
| | | |
7 lis 14:06