miary kątów rombu
Sevento: Znajdź miary kątów rombu o boku długości 6m i polu równym 34m2
7 lis 12:35
Bogdan:
Pole P = a2sinα
7 lis 12:45
R.W.16l:

pole rombu
e=
√62+62=
√72=6
√2
f=
√62−(3√2)2=
√36−18=3
√2
znajdz sinus czy tam cos czy tam tangens czy ctg α
mnie się nie chce liczyć xD
jak obliczysz, to znajdż z niego kąt. Dajesz razy dwa (by miec 2α=β) i jeszcze razy dwa (bo sa
takie same katy dwa)
Potem jak obliczysz miarę tych dwóch katów to odejmij ją od 360 i podziel na dwa
7 lis 12:47
Sevento: R.W.16l plis oblicz, albo ktoś inny.
7 lis 12:51
Bogdan:
Sam sobie oblicz, wszystko masz podane, jak na tacy: 34 = 62*sinα
7 lis 12:56
Sevento: Ale skąd wziąć sinα ?
7 lis 13:03
Bogdan:
7 lis 13:04
Sevento: No skąd?

Ja tego działu nie łapie.
7 lis 13:13
Grześ: O matko, Nie dziwię się Bogdanowi.

Masz: 34=36sinα podziel przez 36 i bierz do rączki tablice i znajdź wartość sinα
odpowiadająca wynikowi
7 lis 13:15