Siden: x3 + 2x2 + 2 = x
Zrobiłem to tak:
x3 + 2x2 - x + 2 = 0
x(x2-1)2(x2+1)=0
(x + 2)(x - 1)(x + 1)=0
x=-2 v x=1 v x=-1 Wydaje mi sie że wszysko jest git, tylko że w odpowiedziach podali
że zamiast x=-2 ma być x=2. Co zrobiłem źle ?
7 sty 20:58
Eta:
Nie!
pierwszy z drugim i trzeci z czwartym
x2( x +2) - (x+2)=0
(x+2) ( x2 - 1)=0
(x+2) ( x-1)(x+1)=0
x = - 2 x= 1 x= - 1
coś tam sobie kombinowałes ! zobacz ! rozwiazania dopasowała(eś)
ale żle liczone!
7 sty 21:02
Mickej: Nie żebym się wtrącał ale Eta popełniła błąd
7 sty 21:04
Siden: Kurcze ja juz nie wiem, raz roziązuje sie pierwszy z drugim i 3 z 4, a raz 1 z 3 a 2 z 4
nie kumam dlaczego...
7 sty 21:06
Siden: a gdzie ten błąd ?
7 sty 21:08
Mickej: przy wyciąganiu - przed nawias napisała -(x+2) a według mnie ma być -(x-2) czyż nie i
nawet się z odpowiedziami będzie zgadzać
7 sty 21:11
Siden: faktycznie blad jest w drugim nawiasie, nie (x+2) tylko x-2. Dzieki Eta i Mickej, ale
moglibyscie mi podac jakas regułę według której raz jest 1z2 a raz 1z3.
7 sty 21:11
Mickej: nie ma reguły zanim zaczniesz co kolwiek wyciągać przed nawias sprawdź co z czym ci
będzie najlepiej pasować nie ma na to reguły ale w tym twoim przykladzie cos mi nie
pasuje
7 sty 21:15
Siden: spoko zaraz dam następny bo juz widze ze sobie nie poradze
7 sty 21:17
Mickej: Musze zwrócić honor przepraszam Eta jest dobrze rozwiązane tyko Siden źle przepisałeś ma
być -2 a nie +2
7 sty 21:18
Siden: Hehe Masz racje,
7 sty 21:21
Eta: No to co w końcu?
Eta ma problem z takimi "banałami"? czy Wy?
Może czas odpocząć ? co?
7 sty 21:35
Eta: A tak poza nawiasem ja nie patrzyłam co siden pisał ! tylko liczyłam tak!
... jak ma być
7 sty 21:37
Mickej: ludzie maja problemy z przepisaniem a nie my ale ty i tak strzeliłaś byka albo nam nie
napisałaś ze wiesz że on to zle przepisał
7 sty 21:37
Eta:
Domyśliłam sie od razu ,że źle przepisał! bo nie byłoby
takiego ładnego rozkładu!



Wprawa! Kochani .... wprawa!
Trening najwazniejszY!
ale tez czasami się mylę ! przeważnie w "banałach" ok?
7 sty 21:45
7 sty 21:47
Siden: I kreca beke z biedaków

No dzieki za pomoc, jutro znowu razem porozwiązujemy
7 sty 21:57
Gruby: Jeśli to zadanie jest z książki "Kiełbasy" to podałeś złą treść, bo u kiełby masz zamiast
minusa plus na początku
7 sty 20:29
Gruby: Juz nic, nie czytałem dalej kom.
7 sty 20:30