rozwiaz
S3min: (x2−6x+9)x+3≤1
7 lis 12:20
S3min:
7 lis 12:31
Grześ:
((x−3)x+3)2≤1
I(x−3)x+3I≤1
(x−3)x+3≤1 ⋀ (x−3)x+3≥−1
(x−3)x+3≤(x−3)x−3
Teraz chyba trzeba rozpatrzyć dwa przypadki:
x∊(3,4> x∊(4,+∞)
7 lis 12:36
Bogdan:
(x2 − 6x + 9)x + 3 ≤ 1 ⇒ ((x − 3)2)x+3 ≤ (x − 3)0
Wyrażenie (x − 3)2 jest nieujemne, więc 2(x + 3) ≤ 0 ⇒ x + 3 ≤ 0 ⇒ x ...
7 lis 12:43
Jack:
Jeśli dobrze myślę, może być jednak mniejsze od 1 lub większe równe 1 wiec trzeba rozpatrzyć
dwa przypadki (raz znak nierówności się zmieni, drugim razem się nie zmieni).
7 lis 12:45
S3min: dzieki
7 lis 12:57
Basia:
[(x−3)2]x+3≤1
(x−3)2≥0
1.
x−3=0 ⇔ x=3
i mamy
06=0≤1
x=3
2.
(x−3)2>0 ⇔ x−3≠0 ⇔ x≠3
[(x−3)2]x+3≤ [(x−3)2]0
2.1
0<(x−3)2<1 ⇔ |x−3|<1 ⇔ −1<x−3<1 ⇔ 2<x<4
x+3>0
x>−3
czyli
x∊(2,4)
2.1
(x−3)2>1 ⇔ |x−3|>1 ⇔ x−3<−1 lub x−3>1 ⇔ x<2 lub x>4 ⇔
x∊(−∞,2)∪(4,+∞)
x+3<0
x<3
czyli
x∊(−∞,2)
2.3
(x−3)2=1 ⇔ x−3=−1 lub x−3=1 ⇔ x=2 lub x=4
wtedy
1x+3≤1
1≤1
czyli nierówność jest spełniona
ostatecznie:
x=3 lub x∊(2,4) lub x∊(−∞,2) lub x=2 lub x=4 ⇔
x∊(−∞,4>
różnica polega na tym, że nierówność
[(x−3)2]x+3≤1 można rozpatrywać dla dowolnego wykładnika bo podstawa jest ≥0
natomiast wyrażenie
(x−3)x+3
jest określone tylko dla x−3>0 i x+3>0
np. dla x=−1012 = −212
[(−212−3)2]−212+3 = [(−272)2]−152 = √(2724)−15 istnieje
i jest ≤1
natomiast
(−212)−152 jest niezdefiniowane
7 lis 13:01
S3min: o kurcze to czyli to co napisal Bogdan jest zle
7 lis 13:06
Tomek.Noah: semi plodaj wynik
7 lis 13:10
S3min: x≤3 mi wyszlo
7 lis 13:12
Tomek.Noah: ale masz moze odpowiedz nie wiem w zbiorku lub czyms podobnym?
7 lis 13:13
S3min: niee bo to zadanie bylo na klasówce po prostu
7 lis 13:24
Tomek.Noah: Basiu cos nei tak jednak z twoja odp.
7 lis 13:32
S3min: wogole to x≤−3 powinno byc dopiero zauwazylem
7 lis 14:08
Basia: pomyliłam się w 2.1
tam ma być
x<−3
co daje (−∞,−3)
i razem to bedzie
(−∞,−3)∪<2,4>
sprawdź np. dla x=2,x=3,x=4
te liczby spełniają początkowe równanie
7 lis 14:21
S3min: tak Basiu ale zgodnie z zalożeniami rozwiązaniem jest x∊<2,4>\{3} tak mi sie wydaje
8 lis 17:40