wykazywanie podzielności
Anka_6: 1. wykaż że 512 − 1 jest liczba podzielną przez 31.
2. wykaż że liczba 318 − 218 jest liczbą podzielną przez 19.
jak takie zadania rozwiązywać?
7 lis 12:14
Anka_6: źle napisałam.
pierwsze to jest 512 − 1
a drugie 318 − 218
7 lis 12:16
R.W.16l: 512−1=(66)2−12
512−1=(56−1)(56+1)=
=(53−1)(53+1)(56+1)=
=[(5−1)(52+1*5+1)]*[(5+1)(52−1*5+1)]*[(52+1)(54−1*52+1)]=
=(4)(31)*(6)(21)*(26)(54−24)
7 lis 12:24
Basia:
512−1 = (56−1)(56+1)=
(53−1)(53+1)(56+1) = 124*126*(56+1)=
31*4*126*(56+1)
czyli jest podzielne przez 31
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
318−218 = (36)3−(26)3=
(36−26)(312+36*26+212)=
(33−23)(33+23)(312+36*26+212)=
(27−8)(27+8)(312+36*26+212)=
19*35*(312+36*26+212)
czyli jest podzielne przez 19
7 lis 12:25
Grześ:
318−218=(39−29)(39+29)=(33−23)(36+33*23+36)(39+29)=
=(27−8)(36+33*23+36)(39+29)=19(36+33*23+36)(39+29)
7 lis 12:27
Anka_6: okej, fajnie rozpisane tylko nic z tego nie rozumiem ^^
7 lis 12:27
R.W.16l: 318−218=(36)3−(26)3=(36−26)(312+66+212)
36−26=(33)2−(23)2=(33−23)(33+23)=(27−8)(27+8)=19*35
19*35(312+66+212)
7 lis 12:32
R.W.16l: wzory skróconego mnożeniai nic wiecej

użyłem tylko tych podstawowych
suma sześcianów a
3 + b
3 = (a+b) * (a
2 − ab + b
2)
różnica sześcianów a
3 − b
3 = (a − b) * (a
2 + ab + b
2)
różnica kwadratów a
2−b
2=(a−b) * (a+b)
wystarczyło doprowadzić do postaci po lewej i przekształcic do prawej, i tak z kilka razy
7 lis 12:34