Ola: mam takie zadanie: wyznacz największą wartość funkcji w podanym przedziale
A)f(x)=-x2+2x+5; x∈<0,3>
B)f(x)=2x2-4; x∈<1,2>
wiem że trzeba obliczyć jakieś punkty p i q ale nie mam pojęcia jak
7 sty 20:58
Basia:
w przypadku A szukamy wierzchołka paraboli bo to może być wartość największa pod
warunkiem, że odcięta wierzchołka należy do przedziału <0;3>
a może bo a=-1<0 i ramiona paraboli skierowane są w dół
wspólrzędne wierzchołka to
p= -b/2a i q= -Δ/4a
p= -2/-2 =1∈<0;3>
Δ = 4 - 4*(-1)*5 =24
q= -24/-4 = 6
największą wartość funkcja osiągnie w punkcie x=1 i będzie to wartość 6
w przypadku B a=2>0 czyli ramiona paraboli są skierowane do góry, czyli wierzchołek
wskazuje najmniejszą (a nie największą wartość)
jeżeli więc szukamy wartości największej to będzie to jedna z wartości, którą funkcja
przyjmuje na końcach przedziału czyli f(1) lub f(2)
f(1)=2-4=-2
f(2)=8-4=4 i to jest to
7 sty 22:00
Ola: dzięki
7 sty 22:12