procenty
asia: Jest 5 słoni białych i 3 szare. Razem było ich 8.
a) jaki procent słoni na rysunku stanowią słonie białe?
b) O ile procent więcej jest słoni białych niż szarych?
c) O ile procent mniej jest słoni szarych niż białych?
d) Jaki procent białych słoni należy zrobić na szaro, aby białych słoni było 50%? (Ma wyjść
20%)
e) O ile procent zwiększałaby się wówczas liczba szarych słoni?
f) Widoczne na rysunku słonie stanowią 40% całego stada. Reszta nie chciała pozować do
portretu. Ile słoni nie chciało pozować?
Przykład a) i b) zrobiłam a reszt nie rozumiem.
7 lis 12:10
wiktoria:
7 lis 14:47
Zuzia: A) 5/8*100=125/2=62.5%
18 lis 20:55
PW: Matura 2020: Pokoloruj słonia.
A w b) wyliczyłaś 66,66% ?
18 lis 21:12
pigor: ..., jak rozumiem − na rysunku jest 8 słoni w tym 5 białych i 3 szare,
więc
a)
58*100%= 5*12,5%=
62,5% ,
b)
5−33*100%=
23*100%=
66,(6)% ,
c)
5−35*100%= 2*20%=
40% ,
d)
(100−p)%*5= 50%*8 / :5% ⇔ 100−p= 10*8 ⇔ p=20 ⇔
p%= 20% ,
e) przybył1 słoń szary (1 biały na szaro), więc
13*100%=
33,(3)% ,
f)
40%(8+x)= 8 /*2,5 ⇔ 8+x= 20 ⇔
x= 12 słoni nie chciało pozować...
18 lis 21:44