funkcja kwadratowa
Michau: Dla jakich wartości parametru m, równanie:
|x2−9|+|x2−16|=m
ma dokładnie dwa różne pierwiastki.
Ogólnie rozpatrzyłem równanie dla 3 róznych przypadków i dla x∊(−4;−3>∪<3;4) wyszło mi że
równanie nie ma pierwiastków, więc rozwiązaniem byłoby m∊∅ , tylko właśnie nie wiem czy dobrze
to zrobiłem, więc proszę o pomoc.
7 lis 12:03
Godzio:
Jeśli dobrze rozpatrywałeś każdy przypadek to narysuj wykres tego co otrzymałeś i wtedy określ
liczbę rozwiązań, jeśli nie będziesz wiedział jak to napisz co Ci wyszło w każdym przypadku to
Ci to rozrysuję
7 lis 12:05
Michau:

tak mi wyszło jakoś dziwnie
7 lis 13:00
mac: Mi wychodzi wynik x∊(25,+∞)
7 lis 13:12
Godzio: Dobra rozpiszę Ci to, bo widzę że chyba nie wiesz o co chodzi
7 lis 13:17
Godzio:

|x
2 − 9| + |x
2 − 16| = m
x
2 − 9 < 0 ⇒
x ∊ (−3,3) ⇒ |x
2 − 9| = −x
2 + 9
x
2 − 9 ≥ 0 ⇒
x ∊ (∞,−3>∪<3,∞) ⇒ |x
2 − 9| = x
2 − 9
x
2 − 16 < 0 ⇒
x ∊ (−4,4) ⇒ |x
2 − 16| = −x
2 + 16
x
2 − 16 ≥ 0 ⇒
x ∊ (∞,−4>∪<4,∞) ⇒ |x
2 − 16| = x
2 − 16
1
o x ∊ (
∞,−4>∪<4,
∞)
f(x) = x
2 − 9 + x
2 − 16 = 2x
2 − 25
2
o x ∊ (−4,−3> ∪ <3,4)
f(x) = x
2 − 9 − x
2 + 16 = 7
3
o x∊ (−3,3)
f(x) = −x
2 + 9 − x
2 + 16 = −2x
2 + 25
7 lis 13:33
Godzio:

Tak wygląda w przybliżeniu ten wykres, jednostki dopasowałem bo miejsca by nie było na tyle
I teraz w zależności od prostych m które przecinają wykres mamy:
m ∊ (−
∞,7) −− brak rozwiązań
m ∊ (0,25) −− 4 rozwiązania
m = 25 −− 3 rozwiązania
m ∊ (25,
∞) −− 2 rozwiązania
m = 7 −− nieskończenie wiele rozwiązań
7 lis 13:33
Michau: Ahmm to już mniej więcej rozumiem jak to działa. Dzięki wielkie.
7 lis 14:25