Funkcja liniowa
Aga: znajdz wzór malejącej funkcji f(X)=ax+b wiedząc ze wykres funkcji f nie przechodzi przez
początek układu współrzednych a współczynniki a i b są rozwiązaniem równania 2x3−x2−x=0
7 lis 11:46
Godzio:
f(x) = ax + b, a < 0
Skoro przechodzi przez początek układu współrzędnych to b = 0
f(x) = ax
2x
3 − x
2 − x = 0
| | 1 | |
x(2x2 − x − 1) = 0 ⇒ x = 0 v x = 1 v x = − |
| |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
b = 0, a = 1 lub a = − |
| −−− skoro jest to funkcja malejąca to a = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
7 lis 11:51
Aga: nie przechodzi przez początek układu
7 lis 13:15
Aga: nie przechodzi przez początek układu
7 lis 13:15
Aga: nie przechodzi przez początek układu
7 lis 13:15
Tomek.Noah: 2x
3−x
2−x=0
x(2x
2−x−1)=0
porsta nie przechodz przez uklad wspol zatem zero odpada
b=1
7 lis 13:18
Grześ: | | 1 | |
Nie przechodzi, więc b≠0, oraz a=− |
| wyliczone przez Godzio, |
| | 2 | |
Jedynymi liczbami spełniajacymi te warunki, to:
Funkcja ma postać:
7 lis 13:18
Aga: dzieki
7 lis 13:29