oblicz
S3min:
lim (n/n+5)4n−3
n→∞
7 lis 11:45
Jack:
znasz to: lim n→∞(1+1n)n =e ? Skorzystaj z tego.
7 lis 11:49
S3min: no znam tylko wychodzi mi pozniej potega w ktorej n jest w mianowniku i czy moge zmienic wtedy
potege 4n na −4n
7 lis 11:53
S3min: i czy wynik wycodzi e−20
7 lis 11:54
S3min:
7 lis 11:54
Basia:
tak
7 lis 11:55
Jack:
niestety, inaczej wychodzi. Pokaz rachunki.
7 lis 11:55
Jack:
ups.. inny przykład liczyłem. Przeopraszam!
Basia i Ty macie rację.
7 lis 11:56
Basia:
t=n+5
n=t−5
| | 5 | | 5 | |
[(1− |
| )t]4*(1− |
| )−23 → |
| | t | | t | |
(e
−5)
4*1
−23 = e
−20
zgadza się
7 lis 11:59
S3min: lim(1+n/5)
4n*(1+n/5)
−3=lim(1+5/n)
−4*1 moge tak zrobić
7 lis 12:02
S3min: a dlaczego Basia robisz az takie przekształcenia

ja to zrobilem be wyznaczania t i tez wyszlo
7 lis 12:05
Basia:
tam nie ma (1+5n)4n−3
tam jest (1−5n+5)4n−3= (1−5n+5)4n*(1−5n+5)−3
7 lis 12:07
Basia:
bo wiem, że (1+an)n → ea
a nie wiem do czego dąży (1+an+b)n
jeżeli udowodnisz, że to też dąży do e możesz już nie stosować podstawienia
(dąży, dąży, i jeżeli to wiesz możesz podstawienia pominąć)
7 lis 12:10
S3min: no wiem ale ja po prostu zamienilem potege 4n na potege −4n i wyszlo
7 lis 12:14