knt: Prośba - pochodna
Proszę o obliczenie tej pochodnej
ax + b
f(x)= -------------
4 - x2
x=<-1;1>
7 sty 20:57
knt: czy to ma byc tak:
F(0)=b/4
F(0+h)=(ah+b)/(4-h
2)
f'(0)=lim (f(0+h)-f(0))/h = a/16

?
7 sty 21:13
anmario:
ax + b (ax+b)' (4-x2) -(4-x2)' (ax + b)
f(x)= ( -------------)'= --------------------------------------------- =
4 - x2 (4-x2) 2
a(4-x2) -(-2x)(ax+b)
= ----------------------------
(4-x2) 2
4a-ax2+2ax2+2bx ax2+2bx+4a
= ------------------------------------ = --------------------------------------
(4-x2) 2 (4-x2) 2
7 sty 21:17
knt: dzięki
8 sty 16:18
Eta:
Witam! Anmario!..... dawno Cie nie było

Troszke "koślawe " te zapisy

Wyszedłeś z "wprawy" ? (bez urazy

)
P o z d r a w ia m

i "spadam" na
8 sty 16:44