?
Aga: Funckja f określona jest wzorem f(X)=√3x+√6
a) sprawdz czy liczba f(2√3−3√2/3) jest wymierna
b) podaj miarę kąta ostrego jaki tworzy wykres funkcji g(x)=x+0,01 z prostą bedącą wykresem
funkcji f
7 lis 11:43
ostr: Ja nie wiem z czym masz tutaj problem.
Oblicz √3( 2√3−3√2/3) + √6 i sprawdzisz czy liczba jest wymierna ...
7 lis 11:46
Godzio:
a)
| | 2√3 − 3√2 | | 2√3 − 3√2 | | 2 * 3 − 3√6 + 3√6 | |
f( |
| ) = √3 * |
| + √6 = |
| = |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
b)
| | a1 − a2 | | √3 − 1 | | (√3 − 1)2 | |
tgα = | |
| | = | |
| | = |
| = |
| | 1 + a1a2 | | 1 + √3 | | 2 | |
tgα = 2 −
√3 ⇒ α = 15
o
7 lis 11:47