prosze
MJulek: Wyznacz równanie prostej w której zawarta jest symetralna odcinka o końcach A, B będących
punktami pzrciecia prostej l:y=−12x+5 odpowiednio z osią OY i OX.
7 lis 11:37
MJulek: Dane jest równanie prostej y=2x+1 w której zawarta jest pzrekatna AC kwadratu ABCD oraz punkt
przecięcia przekatnych S=(2,3). Wyznacz współ. wierzchołków A i C jeśli wiadomo że jego bok ma
dł. 2√3.
7 lis 11:40
MJulek: nikt nie wie chociaz na jedno
7 lis 12:06
Godzio:
Umiesz chociaż wyznaczyć punkty A i B w 1 zadaniu ?
7 lis 12:07
MJulek: nic mi nie wychodzi
7 lis 12:08
Godzio:
Z osią OY:
| | 1 | |
x = 0 ⇒ y = − |
| * 0 + 5 = 5 |
| | 2 | |
A(0,5)
Z osią OX:
| | 1 | |
y = 0 ⇒ 0 = − |
| x + 5 ⇒ x = −5 * (−2) = 10 |
| | 2 | |
B(10,0)
Najpierw policz środek odcinka AB
| | xA + xB | | yA + yB | |
SAB = ( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
Następnie znajdź prostą prostopadłą do danej prostej y i przechodzącą przez punkt S
AB
| | 1 | |
współczynnik otrzymasz z : − |
| * a = −1 ⇒ a = ... |
| | 2 | |
y = ax + b −−− x i y weźmiesz z S
AB, a masz już obliczone to wystarczy obliczyć b,
powodzenia
7 lis 12:11
MJulek: dzieki wielkie za pomoc

a wiesz jak drugie zrobic moze?
7 lis 12:18