Geometria analityczna
Artur18: ch7yba błąd w odpowiedziach
Prosta prostopadła do prostej 5x − 2y − 3 = 0 i przechodząca przez punkt o współrzędnych (−3,
2) ma równanie:
A = y − 25x + 15
B= 2x + 5y − 4= 0
C= y − 25x + 45
D= 5x − 2y − 4 = 0
Mi wychodzi C a w odpowiedziach jest B
7 lis 11:36
Jack:
jak przekształcisz to postaci y=ax+b zobaczysz że poszukujesz współczynnika przeciwnego i
odwrotnego do 5/2, czyli liczby −2/5. Taki współczynnik znajdziesz w B (w C jest 2/5).
7 lis 11:48
Basia:
5x−2y−3=0
2y = 5x−3
y = 52x−u{3}[2}
prostopadła
y = −25x+b
2 = −25*(−3)+b
2=65+b
b=2−65 = 105−65=45
y = −25x+45
(czyli y+25x−45=0 to nie jest C)
y = −25x+45 /*5
5y=−2x+4
2x+5y−4=0
7 lis 11:48
Artur18: ok dzeki
7 lis 11:51