Bogdan:
Czy
amen spróbowałeś przeprowadzić sam dla siebie takie rozumowanie?
| | | | | | | | | |
(a + b)n = | anb0 + | an−1b1 + | an−2b2 + | an−3b3 + ... |
| | | | | |
| | | | | | | | | |
... + | an−kbk + ... + | a2bn−2 + | an−1b1 + | a0bn |
| | | | | |
Wyrazy rozwinięcia dwumianu Newtona tworzą ciąg, nazwijmy go (c
n):
...
...
Widzimy, że ciąg (c
n) ma n+1 składników, a k−ty wyraz wyraża się wzorem:
Przykład: Wyznaczyć trzynasty wyraz rozwinięcia (2x +
√x)
15
Mamy tu: n = 15, k = 13, n−k+1 = 3, k−1 = 12.
| | | |
*(2x)3*(√x)12 = | *8x3*(x1/2)12 = |
| | |
| | 15 * 14 * 13 | |
= |
| * 8x3 * x6 = 455 * 8x9 = 3640x9 |
| | 1 * 2 * 3 | |
amen: Bogdan:
"Czy amen spróbowałeś przeprowadzić sam dla siebie takie rozumowanie?"
− Tak sprobowalem tyle ze sie pogubilem w obliczeniach, tez cos kombinowalem z trojkatem
Pascala
ale spoko dzieki za objasnienia