Wyznacz wszystkie wartości parametru
Pucek: Dana jest funkcja f określona wzorem f(x) = 1√mx2 + 2mx +5. Wyznacz wszystkie wartości
parametru m, dla których dziedziną tej funkcji jest zbiór wszystkich liczb rzeczywistych.
7 lis 11:30
Godzio:
Pierwiastek nałożony jest na całe wyrażenie w mianowniku ?
7 lis 11:36
Pucek: tak
7 lis 11:40
Godzio:
mx
2 + 2mx + 5 > 0
1
o m = 0
5 > 0 −− zgadza się
2
o
a > 0 ⇒ m > 0
Δ < 0 ⇒ Δ = 4m
2 − 20m = 4m(m − 5) < 0 ⇒ m ∊ (−
∞,0)∪(5,
∞)
m ∊ (5,
∞)
Odpowiedź to suma rozwiązań z każdego przypadku:
Odp: m ∊ (5,
∞) ∪ {0}
7 lis 11:40