asiulkaaa23: Eta prosze zajrzyj na to zadanko:
Na okręgu o danym promieniu r opisano trapez równoramienny ABCD o dłuższej podstawie AB.
Punkt styczności k dzieli ramię BC tak że |CK|/|KB|=2/3.
wyznacz długość ramienia BC oraz oblicz cosinus kąta CBD
Basia patrzyła i napisała mi tak:
narysuj wysokość przechodzącą przez środek okręgu O, powiedzmy MN (M na A B)
oraz odcinki OB, OC
powstają tam deltoidy OKCN i OMBK
a trójkąty ONC i BMO są prostokątne i podobne (MBO = α i NOC =α?, przy N i M proste
no
to i trzecie równe)
ale ja nie wiem co mam dalej zrobić i jak obliczyć ten bok i kąt...