:(
Aga: Odcinek o końcach A=(−2,5) B=(3,1) jest wykresem funkcji f. Znajdz współrzędne punktu wspólnego
wykresu f i osi OY
7 lis 11:26
ostr: Zakładam, że chodzi tutaj o funkcje liniowa.
Musisz rozwiązać układ równań.
5= −2a + b
1= 3a + b
Właściwie to potrzebujemy tylko b, bo punkt punkt, który mamy znaleźć ma współrzędne (0,b)
7 lis 11:29
Gustlik: Ostr, nie ma potrzeby rozwiązywania tego układem.
Można skorzystać ze wzoru na współczynnik kierunkowy prostej przechodzącej przez 2 punkty:
Wstawiasz współrzędne któregoś z punktów, np. B i obliczasz b:
Prosta AB ma równanie:
| | 2 | |
Odp. Punkt przecięcia z osią OY ma współrzędne (0, b)=(0, 3 |
| ).
|
| | 5 | |
7 lis 11:53