Granica - liczba "e"
fr3zis: Trochę mam problem z kilkoma zadankami.
Zadania z z działu granic. Treść tych zadań to "oblicz".
Zatem:
| | n2+ 7 | |
[ |
| ]n2 + n + 3 |
| | n2 + 6 | |
(5
n + 4
n + 3
n)
1n
1 : {
n√2n + 3n
To są zadanka z "e".
7 lis 11:24
Godzio:
n√5n ≤ n√5n + 4n + 3n ≤ √5n + 5n + 5n
5←5 ≤ n√5n + 4n + 3n ≤ 5 * n√3 → 5
n√5n + 4n + 3n → 5
n√3n ≤ n√2n + 3n ≤ n√3n + 3n
3 ← 3 ≤ n√2n + 3n ≤ 3 * n√2 → 3
n√2n + 3n → 3
7 lis 11:31
Basia:
tylko pierwsze jest z "e"
t=n
2+6
mamy
(1+
1t)
t+√ t−6−3=
(1+
1t)
t*(1+
1t)
√ t−6*(1+
1t)
−3
(1+
1t)
t → e
(1+
1t)
−3 → 1
−3=1
(1+
1t)
√ t−6 = [(1+
1t)
t−6]
1/√ t−6 =
[(1+
1t)
t*(1+
1t)
−6]
1/√ t−6 →
[e*1]
1/√ t−6 = e
1/√n2 = e
1/n → e
0 = 1
całość → e*1*1=e
7 lis 11:40
fr3zis: No dobra to mnie jwięcej rozumiem.

A z takim czymś ?
Nie rozumiem tego zapisu. :?
7 lis 11:41
Jaa: e
16 wrz 14:42
gwiazda: Podzielić wszystko przez 5n i wyjdzie 0
16 wrz 14:45