funkcje
nikola: niech f: R−>R bedzie okreslona
{2 x#−2
sprawdzić czy f jest różnowartościowa i czy jest suriekcją. Jeśli f jest bijekcją wyznaczyć
f
−1
7 lis 11:19
Jack:
można wykonać wykres funkcji i sprawdzić − ale to zagranie troszkę poniżej pasa.

Spróbuj otrzymać w tego ułamka liczbę 2. Jesli nie otrzymasz, to próbuj dowodzić:
dla f(x
1)=f(x
2) ma wynikać, że x
1=x
2, gdzie x
1,x
2 to pewne punkty należące do
dziedziny.
Rozumiem, że ten znaczek "#" oznacza raz "≠", a drugim razem "="?
7 lis 11:23
nikola: ten znaczek ozn różne od zera
7 lis 12:07
Jack:
na pewno nie... przynajmniej nie w tym przykładzie. napisz porządnie a potem skorzystaj z mojej
wskazówki.
7 lis 12:09