matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
abcdef:
Mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak się liczy arcsin
7 lis 11:12
Basia:
y=arcsinx ⇔ siny=x np:
π
arcsin
1
2
= y ⇔ siny=
1
2
⇔ y=
6
stąd
π
arcsin
1
2
=
6
π
arcsin(−1)=y ⇔ siny=−1 ⇔ y= −
2
stąd
π
arcsin(−1)= −
2
itd.
7 lis 11:25
Kamcia:
arcsin0,233975
27 wrz 12:59
pigor:
...., np. jak nie masz kalkulatora zw. "naukowym", to niech : arcsin0,233975= α ⇒ sinα= 0,2340 i z tablic odczytaj sobie kąt α . ...
27 wrz 13:06