Funckje:(
Aga: Funkcja f określona jest wzorem f(x)=πx+π2. Prosta k jest wykresem funkcji f.
a) wyznacz te argumenty dla których funkcja f przyjmuje wartości nieujmene
b) obl współrzędne punktu przecięcia prostej k z wykresem funckji g(x)=x+π
c) znajdź równanie prostej przechodzacej przez pkt K=(−1;π) i równoległej do prostej k
7 lis 11:02
ostr: a) skoro funkcja ma przyjmować wartości nieujemne to trzeba znaleźć takie x dla których f(x)≥0.
πx+π2≥0
πx≥−π2 /:π
x≥−π
x∊<−π,∞)
7 lis 11:11
ostr: b) rozwiąz to f(x)=g(x)
πx+π2=x+π dostaniesz współrzędną x...
7 lis 11:16
Baha: dzieki

a c?:(
7 lis 11:23
ostr: Jeżeli ma być równoległa do prostej k to
y=πx+b, podstaw do tego K=(−1;π) i wyznacz b.
7 lis 11:26
Aga: ok
7 lis 11:27
10 sty 21:23
Dominik: f(x) = −3x + 2
a) −3x + 2 = 2
b) −3x + 2 = −3
10 sty 21:24