Kombinatoryka
zuzanka:): Ile jest takich rozmieszczeń 10 par skarpetek w 3 szufladach, aby dokładnie 1 był pusta.
7 lis 09:55
Jack:
3 (210−2)
7 lis 10:12
zuzanka:): nie rozumie mógłbyś to jakoś wytłumaczyć
Bardzo proszę .
7 lis 10:17
Basia:
coś się nie zgadza Jack
10→2
czyli 210
i odrzucam przypadki, że jedna z tych dwóch pusta
210−2
razem
3(210−2) Twój wynik
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
wybieram jedną z trzech
3*210
odrzucam przypadki gdy dwie puste czyli (1,2) (1,3) (2,3)
3*210−3 = 3*(210−1)
gdzie tkwi błąd ?
7 lis 10:21
Jack:
wybieramy szufladę, która będzie pusta, na 3 sposoby. Zostają więc dwie szuflady (Sz1 i Sz2)
do których pakuję skarpetki. Pierwsza skarpetka ma 2 opcję, druga ma dwie opcje itd aż do
dziesiątej, która tez ma dwie opcję. Robimy więc wariację z powtórzeniami i wychodzi 210.
Jednak wśród wszystkich takich możliwości są dwie, które nam nie pasują: że
wszystkie skarpetki wrzucimy do Sz1 lub że wszystkie wpadną do Sz2 (wtedy aż dwie szuflady
byłyby puste). Dlatego od wszystkich opcji których jest 210 należy odjąć te 2 sytuacje i
ogólnie wyjdzie 3 * (210−2)
7 lis 10:25
Basia:
rozumiem Twoje rozumowanie i wydaje mi się poprawne, ale przeanalizuj moje
też wydaje mi się poprawne, a wyniki różne
dlaczego ?
7 lis 10:27
Jack:
3*210 − co w ten sposób liczysz? Wg mnie to, że co najmniej jedna będzie pusta. Jeśli tak,
to zeby odrzucić przypadki że więcej niz jedna będzie pusta, nie wystarczy odjąć 3 przypadków
ale 3*2 − czyli trzeba uzależnić to jeszcze od początkowego wyboru pierwotnej pustej
szufladki.
7 lis 10:30
zuzanka:): a wynik nauczyciel nam podał 45 * 28
7 lis 10:34
Basia:
masz rację, to mnie przekonało
ale dlaczego wynik ma być 45*28 nie pojmuję (i chyba nie pojmę)
7 lis 10:35
zuzanka:): dokładnie siedzę nad tym już 3 dzień i nie wiem
7 lis 10:37
Jack:

Czerwone to wybór pierwotny, szare do dwa przypadki gdy któraś z pozostałych szuflad jest
pusta.
Widać teraz, że wychodzi 2*3 przypadków. (mam nadzieję ze sensownie to zobrazowałem)
7 lis 10:39
Basia:
musi być tak jak napisał Jack
3*(210−2)=6(29−1)
7 lis 10:39
Jack:
oo... nie odświeżyłem strony.
7 lis 10:40
zuzanka:): ok. dzięki
7 lis 10:41
Jack:
no tak, tajemnicza ta odpowiedź
7 lis 10:45
Basia:
Jack, ale tam się niektóre przypadki pustych będą pokrywały
(s1, s2) puste ⇔ wszystko w s3
(s1,s3) puste ⇔ wszystko w s2
(s2,s1) puste ⇔ wszystko w s3
(s2,s3) puste ⇔ wszystko w s1
(s3,s1) puste ⇔ wszystko w s2
(s3,s2) puste ⇔ wszystko w s1
Ty je liczysz wszystkie, a naprawdę jest ich tylko 3
7 lis 10:46
zuzanka:): Ja myslałam żeby to zrobić tak wariacja z powtorzeniami 210* 3 *6 poniewaz szuflady tez mogą
się przemieszczać
7 lis 10:51
zuzanka:): Ja myslałam żeby to zrobić tak wariacja z powtorzeniami 210* 3 *6 poniewaz szuflady tez
mogą
się przemieszczać
7 lis 10:52
Jack:
Wdaje mi się, Basiu, że przy takim liczeniu: 3*210 (i tym moim też), jest to
usprawiedliwione. Ja po prostu zliczam dla każdej wybranej pierwotnie pustej szuflady takie
sytuacje, które mi odpowiadają. Może się zdarzyć że odejmę dwa razy jakiś element (przy
różnych pierwotnych szufladach (!) ), ale to dlatego, że ze sposobu zliczania, jaki przyjąłem,
wynika, że dopuszczam takie powtórzenia.
7 lis 10:54
Basia:

kropki jednego koloru pokazują
jeden in ten sam przypadek, który Ty liczysz podwójnie
7 lis 10:55
Basia:
będę się wobec tego upierać, że = 3*210−3 = 3*(210−1)
kilka lat temu było już to zadanie, pamiętam dyskusję też taką samą
w końcu stanęliśmy na tym wyniku, ale .....
7 lis 10:58
Jack:
każda pierwotnie wybrana szuflada generuje pewne przypadki, które należy odrzucić. Wydaje mi
się, że nic nie stoi na przeszkodzie, aby dwie szuflady generowały taką samą sytuację nie do
przyjęcia. Dlatego należy je obie odrzucić. Ale wszystko to jest wynikiem przyjętej metody
zliczania.
7 lis 10:59
Jack:
ja pamiętam, że kiedyś na zajęciach z RP też miałem takie zadanie i prowadzący przyjął za dobre
rozwiązanie to polegające na odjęciu dwóch przypadków. Nie jest to żaden specjalny wyznacznik,
ale wydaje mi się to rozwiązanie sensowne.
7 lis 11:02
Basia:
3 litery 3 szuflady
1pusta,2ab,3c
1pusta,2ac,3b
1pusta,2bc,3a
1pusta 2a,3bc
1pusta,2b,3ac
1pusta,2c,3ab
6 możliwości, innych nie ma
to samo dla 2 pustej i 3 pustej
razem 3*6=18
liczymy teraz bez wypisywania
3*(23−2) = 3*8−6=24−6=18
masz rację i wiem gdzie popełniłam błąd, ale już nie chce mi się tego opisywać
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
zuzanka
ma być tak jak podał Jack
3*(210−2)=6(29−1)
7 lis 11:12
Jack:
cieszę się, że (jak się wydaje) rozwialiśmy swoje wątpliwości. Też miałem rozpisać przykład dla
3 szufladek i 3 skarpetek, na którym widać, że odjęcie dokładnie dwóch przypadków jest
niezbędne.
7 lis 11:16
Basia:
błąd polegał na tym, że nie przyjęłam do wiadomości, że pisząc
3*210 też podwójnie liczę przypadki, w których dwie są puste
7 lis 11:21