Możecie wytłumaczyć jak to robić ? Funkcja wymierna z Wartością wymierną
Adam: Siemanko. Słuchajcie mam problem z Funkcją wymierną z wartością bezwzględną .
np.
Dla jakich argumentów x funkcja f osiąga wartości mniejsze niż funkcja g,jeśli:
| | 2x−4 | | x+5 | |
A) f(x)= |
| , g(x)= |
| |
| | x−3 | | x−3 | |
Jak to rozwiązać:
1)Rozwiązanie
2)Wykres
7 lis 09:54
ostr: 2x−4x−3<x+5x−3
Rozwiąż to
7 lis 10:07
Adam: czyli tak przenoszę na 2 stronę tak ? potem do wspólnego ? wyliczam x i rysuje wykres i mi
wychodzi że x e(3,9) tak? czy jakoś inaczej to rozwiązujesz ? bo mnie na tej lekcji nie było i
kurcze nie wiem jak to zacząć xD
7 lis 10:15
Adam: było by miło jak by ktoś to tak łopatologicznie wytłumaczył
7 lis 10:15
ostr: Na 1 strone 2x−4x−3−x+5x−3<0
x−9x−3<0
(x−9)(x−3)<0
x∊(3,9)
7 lis 10:18
Adam: a i jeszcze jedno mam :
| | 2 | |
y=Wartość bezwzględna z tego całego |
| +1 |
| | x−4 | |
Pytanie
Narysuj wykresy funkcji i na ich podstawie omów własności tych funkcji
Tak samo proszę o wytłumaczenie łopatologiczne ^^
7 lis 10:22
ostr: Hmm możesz to narysować w programie.
Albo ręcznie to najpierw funkcje y=2x, dalej przesunąc ten wykres o wektor [4,1], tzn o 4
w prawo i 1 w górę. Następnie to co jest pod osią X odbić symetrycznie względem niej.
7 lis 10:27
Adam: Hmm ale właśnie chodzi o to rysowanie bo patrze w zeszyt i mi się nic nie klei . Wiem przesuwać
umiem ale dalej jak to narysować mógł byś jakoś rozszerzyć swoją odpowiedz Bardzo bym prosił
7 lis 10:29
ostr: Tak jak już napiasłem należy odbić symetrycznie względem osi OX tą cześć wykresu gdzie funkcja
przyjmuje wartości ujemne.
7 lis 10:36
Adam: dobra to ja to zrobię na kartce i potem spisze a ty sprawdzisz czy dobrze
7 lis 10:39
Adam: tabelka
X=2,1,−1,−2
Y=1,2,−2,−1
przesunąłem to wszystko o wektor i potem mam odbić to co pod osia x nad oś tak?
7 lis 10:57
ostr: tak dokładnie.
Brakuje mi na tej stronie możliwości rysowania wykresów funkcji tutaj w poście...
7 lis 10:59
Adam: no trochę denerwuje. i potem co robię z tym to jest koniec zadania czy jeszcze coś ?
7 lis 11:02
7 lis 11:08
ostr: Ciężko połapać się co jest czym widzę tutaj conajmniej 4 układy współrzędnych

Najlepiej to doczytaj w książce.
7 lis 11:17
Adam: ^^ spoko ale dzięki za pomoc Pozdro
7 lis 11:33