symbol newtona
her: Nie wiem, skąd wzielo sie (n−1)! w mianowniku po rozpisaniu:
| n! | | (n−1)!n | |
| = |
| =n |
| 1!(n−1)! | | 1!(n−1)! | |
Proszę o pomoc
7 lis 00:44
her: chodziło mi o licznik, a nie mianownik, sorry
7 lis 00:45
Michał: 1!=1
A (n−1)! po prostu skróciłeś
7 lis 09:10
ostr: n! = (n−1)!n
i dalej
(n−1)! = (n−2)!(n−1)
(n−2)! = (n−3)!(n−2)
teraz chyba jasne.
7 lis 09:10
Basia:
n! = 1*2*3*...*(n−2)(n−1)*n
(n−1)! = 1*2*3*...*(n−2)(n−1)
(n−1)!*n = 1*2*3*...*(n−2)(n−1)*n = n!
7 lis 09:23