Wielomiany
Artur18: (1 − 2x)2 − (1 − 2x)(x2 + 3) = 0
Prosze o wskazówkę bo nie daje rady tego zrobic
7 lis 00:33
Marta: (1 − 2x) * [ (1 − 2x)−(x2 + 3)] = (1 − 2x)* [−2x3 + x2 − 6x +3] = (1−2x)*
[−x2(2x−1)−3(2x−1)]
7 lis 00:40
Marta: (1 − 2x) * [ (1 − 2x)*(x2 + 3)] = (1 − 2x)* [−2x3 + x2 − 6x +3] = (1−2x)*
[−x2(2x−1)−3(2x−1)]
tak dobrze, zamiast minusa miało być *
7 lis 00:41
Bogdan:
Marto − popraw swoje rozwiązanie.
7 lis 00:55
Marta: (1−2x) * (1−2x)(x2+3) =
(1−2x)*[−2x3+x2−6x+3]=(1−2x)*(−x(2x−1)−3(2x−1))=(1−2x)*(−x−3)(2x−1)=2(x−12)(x+3)
7 lis 01:00
Marta: jezuuuuu, znowu źle przepisałam

(1−2x) * (1−2x)(x
2+3) =
(1−2x)*[−2x
3+x
2−6x+3]=(1−2x)*(−x
2(2x−1)−3(2x−1))=(1−2x)*(−x
2−3)(2x−1)=2
(x−
12)
2(x+
√3)(x−
√3)
7 lis 01:02
Bogdan:
Marto − wciąż jest źle
7 lis 01:04
Artur18: No w odpowiedziach jest 1/2 niby robie wszystko dobrze a jednak nie wychodzi
7 lis 01:08
Bogdan:
To jest łatwe równanie.
(1 − 2x)
2 − (1 − 2x)(x
2 + 3) = 0 ⇒ (1 − 2x)(1 − 2x − x
2 − 3) = 0
lub
−x
2 − 2x − 2 = 0, Δ < 0
7 lis 01:11
Marta: Nieprzytomna jestem juz ..
a więc :
(1 − 2x) * [ (1 − 2x)−(x2 + 3)] = (1 − 2x)* (−x2 − 2x −2) = 2(x+12)(x2+2x+2)
7 lis 01:12
Marta: i oczywiście kolejny błąd (godzina robi swoje) tam powinno na końcu byc x−12
7 lis 01:14