roksana : mam dwa zadania z ktorymi sobie nie radze
rozwiaz rownanie
3x+1/3=3/9x2-3x+1
i
x-1/2=13/x2+x+1
7 sty 20:39
jarek: wszystko na lewą stronę(sumujesz) porównujesz do zera, później liczysz deltę i z delty x1
i x2
7 sty 20:42
roksana : a jesli delta wychodzi mniejsza niz 0 to nie ma rozwiazan
a tam tak wychodzi wiec co dalej?jak mam doprowadzic do wspolnego mianownika?
7 sty 20:43
Basia:
wspólnym mianownikiem jest 3(9x2-3x+1) i 2(x2+x+1)
dopiero po sprowadzeniu do wspólnego mianownika i uporządkowaniu licznika przyrównujesz
ten licznik do zera, liczysz Δ (jeśli trzeba) itd.
7 sty 20:49
Mickej: zawsze pamiętaj o dziedzini w ty przypadku akurat delt jest mniejsza od 0 wiec dziedzina
jest zbiór liczb rzeczywistych
nastepnie przenosisz na lewa strone to badziewie z prawej strony i masz sprowadzasz do
wslulnego mianownika ktory wyglada mianowicie
3(92-3x+1)
nas bardziej jednak interesuje licznik ktory wyglada tak
(3x+1)(9x2-3x+1)-9 -9 nam utrudnia życie no ale trudno licznik wymnazasz i
przyrównujesz do 0
27x3-9x2+3x+9x2-3x+1-9=0
27x3-8=0
27x3=23
27x=2
x=2/27
7 sty 20:53
Mickej: chyba nie popełniłem błędu jeśli tak to sory
7 sty 20:54