ostr: Basia, a masz moc kasowania postów ?
6 lis 22:54
Funny: 4√3+4√2?
6 lis 22:55
Basia:
jak widać, ale o jeden za dużo mi się skasowało, napisz te ułamki jeszcze raz, ale w tym poście
6 lis 22:57
Amaz:
z taką mocą trzeba się urodzić
6 lis 22:59
ostr: Świetnie, możesz mi powiedzieć gdzie to można dostać ?
6 lis 22:59
Basia:
jasne Amaz, gdzie się podziewasz ? sto lat Cię nie było (mnie też długo)
6 lis 23:00
Amaz:
Czasem przybywam popatrzeć, ogólnie mam mało czasu
6 lis 23:01
Basia:
Szef Jakub przydziela zasłużonym.
6 lis 23:02
Basia:
Jak tam na kochanym Placu Grunwaldzkim 3 ? (chyba 3 ? dobrze pamiętam ?).
Co ciekawego masz na tym roku ?
6 lis 23:04
Amaz:
Algebre Abstrakcyjną, która mi się średnio podoba, a Analiza3, to luzik dla mnie

mam jeszcze
Wstęp do informatyki i teraz duzo trace na naukę języka C, bo nigdy nie miałem z tym
styczności i nie są to dla mnie oczywiste rzeczy
6 lis 23:06
Basia:
nie Funny
(√3+√2)*(√3−√2)*4 = (3−2)*4=4
mianowniki mnożymy przez siebie
6 lis 23:06
Funny: √3+√2 √3−√2 1−16√6
−−−−−−−−−−− − −−−−−−−−−−− + −−−−−−−−−−
√3−√2 √3+√2 4
6 lis 23:07
Amaz:
Na ostatnim kole z Algebry trzeba było wymyślić działanie, które po podniesieniu do kwadratu da
a
2+b
2
Czyli ( )
2 = a
2+b
2, oczywiście zadanie było inaczej sformułowane, no ale właśnie to
trzeba było zrobić i nie wiem czy byłem zestresowany czy co, ale nie udało mi sie wymyślić
6 lis 23:09
Basia:
Algebra Abstrakcyjna jest super, a C się nauczysz.
Nie oburzaj się tylko, że i=i+1 (chociaż w C jest chyba i:=i+1 co już bardziej strawne).
Programowanie tylko na początku jest trudne.
6 lis 23:09
Basia:
a□b = √a2+b2
i już wracam do Funny, bo narozrabiałam i muszę jej pomóc
6 lis 23:11
Amaz:
No nie oburzam się, już przywykłem do takich napisów

Ten C dla matematyków, to od dawna jest
konieczny?
6 lis 23:12
Amaz:
No już wiem, że √a2+b2, byłem potem strasznie zły, że na to nie wpadłem, szczerze mówiac
mało kto wpadł, bo nikt chyba nie brał pod uwagę, że to jest aż tak proste i się
kombinowało...
6 lis 23:13
Funny: no tak a co zrobic teraz w dzielniku?
6 lis 23:13
Basia:
wspólnym mianownikiem będzie iloczyn wszystkich trzech czyli:
(
√3−
√2)*(
√3+
√2)*4 = 4*[ (
√3)
2−(
√2)
2]=4*(3−2)=4*1=4
teraz sprowadzanie do wspólnego mianownika:
licznik pierwszego ułamka mnożysz przez to ze wspólnego mianownika, czego brakuje w jego
mianowniku czyli przez 4*(
√3+
√2)
i masz
| | 4(√3+√2)2 | |
U{(√3+√2)*4*({√3+√2)}{4} = |
| = |
| | 4 | |
(
√3+
√2)
2=3+2
√3√2+2 = 5+2
√6
spróbuj teraz przekształcić drugi ułamek w podobny sposób i napisz jak to robisz
zobaczymy czy zrozumiałaś
6 lis 23:18
Basia:
Amaz ja skończyłam studia w 1976 i już wtedy miałam przez 3 lata programowanie (tyle, że w
Algolu) i na starą muzealną Odrę 1204. Umiejętność programowania została mi na całe życie.
Programowałam w Basicu, Pascalu, Clipperze, Oraclu itd. To się przydaje.
A C to bardzo logiczny język, więc powinien być łatwy dla matematyków.
6 lis 23:22
Funny: potem to bd 5−2√6
6 lis 23:22
Funny: a z tym ostatnim to ja juz nie wiem wczoraj mialam ciezki dzien takze wiesz xDD 
6 lis 23:27
Basia:
tak, ale czy rozumiesz dlaczego ?
6 lis 23:27
Funny: a z tym ostatnim to ja juz nie wiem wczoraj mialam ciezki dzien takze wiesz xDD 
6 lis 23:28
Basia:
ostatni mnożysz przez (√3−√2)(√3+√2) = 3−2=1 czyli praktycznie zostawiasz bez zmian
i masz ostatecznie
5+2√6+5−2√6+1−16√6 = 11−16√6
6 lis 23:30
Funny: no ja wiem obliczlam to juz ale ja chyba cos zle zrobilam bo calkowity wynik wyszedl mi
1−12√6 / 4
6 lis 23:31
Basia:
Amaz jeżeli jeszcze jesteś, to odpowiedz na pytanie "czy takie działanie jest jedno i
tylko jedno?"
6 lis 23:31
Basia:
Funny
oj pomyliłam sie, tam jest − to będzie
w liczniku
5+2√6−(5−2√6)+1−16√6=
5+2√6−5+2√6+1−16√6 =
1−12√6
w mianowniku
4
czyli się zgadza z Twoim wynikiem, wszystko gra
6 lis 23:36
Funny: a czaisz to ze w odp jest 3√3−12
6 lis 23:57
Basia:
niemożliwe Funny, nie do tego zadania, przecież tam nie ma żadnego pierwiastka trzeciego
stopnia
6 lis 23:59
Funny: i wlasnie sprawdzalam to parokrotni i ciagle ten sam wynik wychodzil patrze w odp a tu zupelnie
iny i wlasnie nie wiem czy w odp jest blad czy ja cos ciagle chrzanie
7 lis 00:00
Funny: aaa sory w odp jest 14
7 lis 00:01
Basia:
błąd w odpowiedziach, pomylili numery zadań, to jest odpowiedź do zupełnie innego zadania, masz
dobrze, na 150%, daję Ci słowo,
7 lis 00:02
Basia:
policzmy jeszcze raz spokojnie, bo chyba nam tam 4 uciekły, zaraz to napiszę porządnie od
poczatku do końca
7 lis 00:04
Funny: ok dziki bo juz z tym zad sie ciagle mecze xDD
7 lis 00:05
Basia:
| √3+√2 | | √3−√2 | | 1−16√6 | |
| − |
| + |
| = |
| √3−√2 | | √3+√2 | | 4 | |
| (√3+√2)(√3+√2) | |
| − |
| (√3−√2)(√3+√2) | |
| (√3−√2)(√3−√2) | |
| + |
| (√3+√2)(√3−√2) | |
| 3+2√6+2 | | 3−2√6+2 | | 1−16√6 | |
| − |
| + |
| = |
| 3−2 | | 3−2 | | 4 | |
7 lis 00:11
Funny: jeszcze z jednym mam problem 1 / 3√9 +3√3+1
7 lis 00:15
Basia:
wszystko po / jest w mianowniku ?
7 lis 00:18
Basia:
tzn. czy to jest
czy
7 lis 00:21
Funny: tak
7 lis 00:22
Basia:
a
3−b
3 = (a−b)(a
2+ab+b
2)
3√9+
3√3+1 = (
3√3)
2+
3√3*1 + 1
2
pomnóż licznik i mianownik przez
3√3−1
dostaniesz
i nic więcej
7 lis 00:27
Funny: ok dzikuje jeszcze raz dokoncze liczenie innych zadan i jeszcze jutro tu wpadne

7 lis 00:34
Funny: dziekuje ci za poprzednie porady rozwiazaam juz prawie wszystkie zad i teraz mi takie cos
zostalo i rowniez nie wiem jak to zrobic
√√5+√3√√5−
√3
7 lis 14:22
Basia:
myślisz, że ktoś z nas jest w stanie to przeczytać ?
spróbuj jakoś inaczej to napisać
7 lis 14:24
Funny: pierwiastek z pierwiastka z 5 + pierwiatek z 3 podzielone na pierwiastek pierwiastka z 5 −
pierwiastek z 3
7 lis 14:37
Funny: ile to wyjdzie?
7 lis 15:02
Funny: basia jestes tam jeszcze a moze kto inny by mogl pomoc?
7 lis 17:11
7 lis 17:15
Basia:
chyba takie
no to mnożymy licznik i mianownik przez
√5+√3
| | (√5+√3)2 | |
= |
| = |
| | √(5−√3)(5+√3) | |
7 lis 17:20
Tomek.Noah: aaa juz wiem
| √√5+√3 | | 1 | |
| } i mi wyszlo ze to jest |
| (√5+2√3√5+3) |
| √√5−√3 | | 2 | |
7 lis 17:21
Basia:
no to Funny musi sobie wybrać jedno albo drugie
7 lis 17:23
Funny:
7 lis 17:40
Basia:
no to pomnóż licznik i mianownik przez
√√5+√3
będzie
| (√√5+√3)2 | |
| = |
| √(√5−√3)(√5+√3) | |
| √5+√3 | |
| mnozymy licznik i mianownik przez √2 |
| √2 | |
7 lis 17:56
Funny: no wlasnie sie zastanawialam nad tym czy jezeli pomnozymy √√5+√3 * √5+√3 to cxzy
wyjdzie √5+√3 czy tez √8+2√15
7 lis 18:04
Basia:
nie *(√5+√3) tylko * √√5+√3 a tro daje
√√5+√32 = √5+√3 (kwadrat "zdejmuje" ten zewnętrzny pierwiastek i tyle)
7 lis 18:08
Funny:
7 lis 18:25
Basia:
pomnóż to najpierw przez 1−(
√2+
√3)
teraz mnożysz przez 2−
√6
| 2−2√2−2√3−√6+√4*3+√9*2 | |
| = |
| 4 | |
sprawdźcie to jeszcze, bo trzy razy się pomyliłam i nie wiem czy w końcu jest dobrze
7 lis 18:39
Funny: dobrze jest tez mi tak wyszko tylko ze √2(1+√2−√3)4 czyli wyszklo na to samo
7 lis 18:46
Funny:

przez co trzeba pomnożyć
7 lis 20:00
Grześ: Chyba możnaby zgrupować je:
(
√6+
√3)−(
√10+
√5)
Pomnóż przez sprzężenie
7 lis 20:02
Grześ: Czyli przez:
(√6+√3)+(√10+√5)
7 lis 20:06
Funny: to w koncu przez co bo mi wgl nie chce wyjsc wynik
7 lis 20:20
Grześ: post 20:06
Powinno się dużo poskracać
7 lis 20:21
Funny: a móglbys mi pokazac jak rozwiazujesz bo moze cos zle robie
7 lis 20:29
Grześ: | √6+√3+√10+√5 | |
| = |
| (√6+√3)2−(√10+√5)2 | |
| √6+√3+√10+√5 | |
| = |
| (6+2√18+3)−(10+2√50+5) | |
| √6+√3+√10+√5 | |
| = |
| (9+3√2)−(15+10√2) | |
| (√6+√3+√10+√5)(6−7√2) | |
| |
| −(6+7√2)(6−7√2) | |
7 lis 20:37
Grześ: Nie mam siły dalej mnożyć, to już powinno być z górki
7 lis 20:37
Bogdan:
| 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| √6 + √3 − √10 − √5 | | √3(√2 − 1) − √5(√2 − 1) | |
| | 1 | | (√2 + 1)(√3 + √5) | |
= |
| * |
| = |
| | (√2 − 1)(√3 − √5) | | (√2 + 1)(√3 + √5) | |
proszę dokończyć
7 lis 20:38
0oMonisiao0: jeden i drugi wynik jest bledny w1 wyszło mi √6−√10−√3−√52 a w 2
−√6+8√3−√10−8√562 a powinno wyjsc √5+√3−√6−√102
8 lis 03:55
Bogdan:
| 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| √6 + √3 − √10 − √5 | | √3(√2 + 1) − √5(√2 + 1) | |
| 1 | | (√2 − 1)(√3 + √5) | |
| * |
| = |
| (√2 + 1)(√3 − √5) | | (√2 − 1)(√3 + √5) | |
| | √3 + √5) | | √6 + √10 − √3 − √5 | |
= |
| { (2 − 1)(3 − 5) } = |
| = |
| | (√2 − 1) | | −2 | |
0oMonisiao0 ma rację, wpisałem niewłaściwe znaki w swoim wczorajszym zapisie rozwiązania.
Tak to jest, jak się ogląda film i wpisuje rozwiązania zadań. Dziękuję
0oMonisiao0 za
zwrócenie uwagi na błędne rozwiązania, bo takie zawsze powinny być tutaj poprawiane
8 lis 10:02