Udowodnij
Marta: Udowodnij, że √3−√8+√7−√40−√9−√80=1
6 lis 22:48
ostr: Zaczołbym od podniesienia stronami do kwadratu, a potem katował do skutku wzorami skróconego
mnożenia.
6 lis 22:52
Grześ:
P{3−√8}=√(√2−1)2=I√2−1I=√2−1
√7−√40=√(√5−√2)2=I√5−√2I=√5−√2
√9−√80=√(√5−√4)2=I√5−√4I=√5−√4
6 lis 22:52
Marta: Genialnie Grześ, teraz mi powiedz jak Ty na to wpadłeś ?
6 lis 23:00
Grześ: Akurat takie coś można w pamięci zrobić, już Ci pokaże:
3−
√8=3−2*
√2
Jak widzisz liczba 3 jest sumą kwadratów, a liczba 2
√2 podwojonym iloczynem. Formalny zapis:
a
2+b
2=3
2
√2=2ab
Rozwiązywanie tego układu byłoby żmudne, więc spróbuj rozłożyć liczbę
√2, tak, aby
podniesione czynniki do kwadratu dały 3, przykład:
√2=1*
√2
1
2+
√22=1+2=3
Jak widać, za pierwszym razem udało się to
6 lis 23:05
Grześ: Analogicznie dla innych przykładów, czyli:
7−
√40
a
2+b
2=7
2
√10=2ab
Sam spróbuj sobie
6 lis 23:06
Marta: Ogarniam, ogarniam. Dziękuje
6 lis 23:09