Wielomiany
Artur18: Jak taki wielomian rozłożyć na czynniki:
(3x + 1)2 − x2
6 lis 22:03
ostr: potraktuj pierwszy nawias wzorem skróconego mnożenia i powstanie funkcja kwadratowa, którą
napewno rozłożysz na czynniki ....
6 lis 22:06
Kejti: potem oblicz miejsca zerowe funkcji i niecnie wykorzystaj twierdzenie Bezout
6 lis 22:07
ostr: albo ewentualnie inny wzór skroconego mnożenia

(3x+1)
2 − x
2 = (3x+1−x)(3x+1+x) = (2x+1)(4x+1)
6 lis 22:07
Artur18: ostr jak ten wzór działa bo ciekawy

?
6 lis 22:08
ostr: jeżeli chodzi o ten 2 szybszy w tym przypadku to
a
2 − b
2 = (a−b)(a+b)
6 lis 22:09
Artur18: ok kumam wszystko pod kwadrat
6 lis 22:09
Artur18: bo jak liczylem z delty to wyszly ulamki
6 lis 22:10
Kejti: skoro wynik i tak już podany to mogę policzyć..
8x
2+6x+1=0
Δ=36−32=4
√Δ=2
| | 1 | | 1 | |
(8x+2)(x+ |
| )=2(4x+1)(x+ |
| )=(4x+1)(2x+1) |
| | 2 | | 2 | |
oczywiście można to było zostawić z tym ułamkiem, ale policzyłam dalej żeby było widać, że ten
sam wynik jest.
6 lis 22:16