Jak wyznaczyć wzór tej funkcji?
Bohdan: Wyznacz równanie prostej y=ax+b (a≠0), której jedynym punktem wspólnym z wykresem funkcji
y=1x jest punkt (1,1). Oblicz pole trójkąta ograniczonego osiami współrzędnych i tą
prostą.
6 lis 21:34
Grześ: Aby miała tylko jeden punkt wspólny musi być prostą pionową lub poziomą, skoro jest wyrzucony
warunek prostej poziomej, zostaje pionowa:
gdzie a=1, b=0, y∊R
x=1
6 lis 21:43
ostr: A gdyby tak wyznaczyć równanie stycznej do krzywej y=1x w punkcie (1,1) ?
6 lis 21:46
Godzio:
1 = a + b
b = 1 − a
y = ax + 1 − a
1 = ax
2 + x − ax
ax
2 + x(1 − a) − 1 = 0
a ≠ 0 Δ = 0 (bo jeden punkt wspólny )
Δ = 1 − 2a + a
2 + 4a = a
2 + 2a + 1 = (a + 1)
2 = 0 ⇒ a = −1
Odp: y = −x + 2
Z trójkątem sobie chyba poradzisz
6 lis 21:48
ostr: Godzio, fajnie to policzyłeś

Ja znalazłem pochodną 1/x i dopiero dalej ze wzoru styczną.
6 lis 21:52
Godzio:
Tak też można było, tyle że to raczej LO a nie studia

tak myślę...
6 lis 21:53
Bogdan:

1 = a*1 + b ⇒ a = 1 − b
| | 1 | |
Prosta y = ax + b mająca jeden punkt wspólny z hiperbolą y = |
| jest styczną tej |
| | x | |
hiperboli.
| 1 | |
| = ax + b ⇒ ax2 + bx − 1 = 0, x ≠ 0. |
| x | |
Δ = 0 ⇒ b
2 + 4a = 0 ⇒ b
2 + 4 − 4b = 0 ⇒ (b − 2)
2 = 0 ⇒ b = 2 i a = 1 − 2 =
−1
Odp.: y = −x + 2
Pole trójkąta jest łatwe do wyznaczenia.
6 lis 21:56
Bohdan: Kurcze, takie to proste, chyba mi dziś mózg odparował

Dzięki wielkie
6 lis 22:11