1
Ulf: Wyznacz równanie okręgu symetrycznego do okręgu opisanego na trójkącie o wierzchołkach A=(2,0),
| | 1 | |
B=(1,2), C=(2,4) względem prostej y= |
| x − 3. |
| | 2 | |
6 lis 21:27
ostr: Rozwiązałbym to w taki sposób.
Wyznaczył równania symetralnych boków AB i AC.
Następnie znalazł punkt przecięcia się tych symetralnych to będzie srodek okręgu opisanego.
Obliczył odległość tego środka od wybranego wierzchołka to będzie promień tego okręgu.
6 lis 21:33
ostr: Dalej wyznaczył równanie prostej prostopadłej do danej y =
12x−3 i przechodzącej przez
wcześniej obliczony środek okręgu.
Odległość środka symetrycznego (musi leżeć na wcześniej obliczonej prostej prostopadłej) okręgu
od prostej y =
12x−3 musi być taka sama jak środka okręgu opisanego na ww trójkącie.
Dostaniemy współrzędne środka okręgu (symetrycznego) promień się nie zmienił i wtedy zapiszesz
równanie tego okręgu.

Jest sporo roboty, ale może ktoś umie prościej.
6 lis 21:38
Ulf: W taki sposób robiłem od samego początku, napisałem, bo wyszedł mi dziwny wynik odnośnie
odległości środka I okręgu od punktu przecięcia prostych. Odległość Wyszła mi √29.
6 lis 21:53