matematykaszkolna.pl
1 Ulf: Wyznacz równanie okręgu symetrycznego do okręgu opisanego na trójkącie o wierzchołkach A=(2,0),
 1 
B=(1,2), C=(2,4) względem prostej y=

x − 3.
 2 
6 lis 21:27
ostr: Rozwiązałbym to w taki sposób. Wyznaczył równania symetralnych boków AB i AC. Następnie znalazł punkt przecięcia się tych symetralnych to będzie srodek okręgu opisanego. Obliczył odległość tego środka od wybranego wierzchołka to będzie promień tego okręgu.
6 lis 21:33
ostr: Dalej wyznaczył równanie prostej prostopadłej do danej y = 12x−3 i przechodzącej przez wcześniej obliczony środek okręgu. Odległość środka symetrycznego (musi leżeć na wcześniej obliczonej prostej prostopadłej) okręgu od prostej y = 12x−3 musi być taka sama jak środka okręgu opisanego na ww trójkącie. Dostaniemy współrzędne środka okręgu (symetrycznego) promień się nie zmienił i wtedy zapiszesz równanie tego okręgu. emotka Jest sporo roboty, ale może ktoś umie prościej.
6 lis 21:38
Ulf: W taki sposób robiłem od samego początku, napisałem, bo wyszedł mi dziwny wynik odnośnie odległości środka I okręgu od punktu przecięcia prostych. Odległość Wyszła mi 29.
6 lis 21:53