Wielomiany
Artur18: Czy moge takie równanie (3x − 1)(3 − 4x2) zapisać w taki sposób:
(3x − 1)(√34 − x)(√34 + x)
6 lis 21:15
ostr: Tak to jest to samo. Tyle, że z tych 4 w mianowniku mozna ten pierwiastek wyciągnąc.
6 lis 21:24
Artur18: dzieki
6 lis 21:25
Artur18: jeszcze jedno pytanie przy okazji jaka jest różnica między √32 a (√3)2
6 lis 21:27
ostr: żadna
6 lis 21:29
Grześ: jeśli stałoby coś obok:
2
√32=2*3=6
(2
√3)
2=4*3=12
Rozumiesz
6 lis 21:33
Bogdan:
Lepiej jest tak:
(3x − 1)(3 − 4x
2) = 0
| | 1 | | 3 | |
−3*4(x − |
| )(x2 − |
| ) = 0 |
| | 3 | | 4 | |
| | 1 | | √3 | | √3 | |
−3*4(x − |
| )(x − |
| )(x + |
| ) = 0 |
| | 3 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | √3 | | √3 | |
x = |
| ⋁ x = |
| ⋁ x = − |
| |
| | 3 | | 2 | | 2 | |
Staramy się, aby za każdym nawiasem otwierającym był x, a nie np 3x. Widać wtedy
w nawiasach rozwiązania równania.
6 lis 21:35