2 równania liczb zespolonych
Kishom: a)
z
2−(2+3i)z−1+3i=0
Obliczam Δ wychodzi −1
Czyli
√Δ=i
| | −(2+3i)−i | | −2−3i−i | | −2−4i | |
z1= |
| = |
| = |
| =−1−2i |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | −(2+3i)+i | | −2−2i | |
z2= |
| = |
| =−1−i |
| | 2 | | 2 | |
Czy to jest dobrze zrobione?
b)
z
2−4iz−5−i
√3=0
Obliczam Δ wychodzi mi 4+4i
√3
Następnie tę liczbę muszę przedstawić w postaci trygonometrycznej by wyznaczyć pierwiastki
stopnia 2?
6 lis 20:51
Basia:
w obu przypadkach tak
6 lis 22:17
Basia:
ad.1
√−1 = i lub √−1=−i
dwóch pierwiastków Ci brakuje (sprzężonych z tymi, które znalazłeś)
7 lis 00:17
Kishom: Czyli przykład a) jest dobrze? Tylko muszę dopisać, że
√Δ=i ;
√Δ=−i
Odnośnie przykładu b).
Liczbe 4+4i
√3 zapisuje w postaci trygonometrycznej.
Wychodzi:
| | π | |
I tutaj mam problem. φ = |
| ? Może mi ktoś wytłumaczyć na jakiej zasadzie oblicza się φ? |
| | 3 | |
Jeżei φ mam dobrze obliczone, to następnie biorę się za wyliczenie pierwiastków liczby
4+4i
√3?
7 lis 09:50
Basia:
| | √3 | | 1 | |
No przecież wiemy, że sin60= |
| i cos60= |
| i w przedziale <0,360> jest to jedyny |
| | 2 | | 2 | |
taki kąt.
| | π | |
A 60o to w radianach |
| . |
| | 3 | |
7 lis 09:59
Kishom: | | 1 | | √3 | |
Na to akurat wpadłem, ale jeśli jest cos=− |
| i sin= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 2 | |
To dlaczego φ wynosi |
| π? |
| | 3 | |
7 lis 10:08
Basia:
a w której ćwiartce cosinus<0 a sinus>0 ?
tylko w II
i wzory redukcyjne
cos(π−x)=−cosx
sin(π−x)=sinx
czyli
7 lis 10:24
Kishom: Dziękuję bardzo.
7 lis 12:31
Kishom: Jednak wyniki z1 i z2 w a) są złe. Powinno wyjść 1+i oraz 1+2i.
Gdzie popełniłem błąd?
7 lis 21:36
Trico: Pomoże w ktoś w podpunkcie b)?
8 lis 19:57