Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia
Łuki: W pudełku jest 7 płyt CD włożonych losowo.Na trzech z nich znajdują się gry komputerowe.Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia, że wszystkie płyty z grami komputerowymi znajdują się obok
siebie.
6 lis 20:41
ostr: Liczba wszystkich możliwych ustawień tych płyt to jest permutacja zbioru 7 elementowego czyli
7!
Co do zdarzenia, że są obok siebie ja bym to rozrysowal i zauważył ze 3 płyty "w kupie" mogę
tam rozmiescić na 5 sposobów, dodatowo to 5 sposobów trzeba pomnożyc przez 3!, bo na tyle
sposobów mogę zmieniać kolejność płyt z grami.
Czyli to prawdopodobienstwo to
5*65040.
Nalepiej niech to ktoś zweryfikuje
6 lis 21:16
Grześ: Jest większa ta ilość płyt koło siebie, jest ok, to, że
5*3!, ale zostają jeszcze 4 płyty, które układamy na 4! sposobów, więc:
| | 5*3!*4! | | 5*6*4! | | 1 | |
P= |
| = |
| = |
| |
| | 7! | | 4!*5*6*7 | | 7 | |
6 lis 21:29