matematykaszkolna.pl
Czy równanie można zapisać jako implikację? Zakłopotany: Witam! Mam równanie, które chcę rozwiązać metodą niewprost. Tylko tutaj wysuwa się pytanie. Czy mogę zapisać równanie jako równanie implikacyjne? Dzięki temu w krótki sposób jestem w stanie udowodnić, że podana teza jest prawdziwą (równanie jest prawdziwe). Czekam na odpowiedź.
6 lis 19:40
Mateusz: Równanie mozna zapisać w postaci alternatywy np w przypadku (x−2)(x+3)=0 x−2=0 v x+3=0 natomiast co do implikacji to raczej ja nie widze problemu ale na 100% nie potwierdze
6 lis 19:57
Zakłopotany: Nie nie, potwierdzam równanie metodą nie wprost. Tak, więc zakładam, że równanie ma wartość logiczną 1. Następnie zakładam, że jest odwrotnie. 1. W przypadku implikacji na koniec. Zakładając, że równanie jest fałszywe wychodzi mi prawda. Tak, więc ~(0⇒1) ⇔ 0⇒0 ==> tutaj w porządku 2. W przypadku równoważności (i właśnie tak to powinno wyglądać wg mnie) ~(0⇔1)⇔(1⇔0) ===> to zdanie jest fałszywe, tak więc całe równanie jest fałszywe. Problem w tym, że równanie jest prawdziwe na co wskazuje treść zadania (wykaż, że x=y)
6 lis 20:08
Basia: napisz pełną treść zadania, bo nie bardzo rozumiem o co Ci naprawdę chodzi
6 lis 22:20