chemia
Sea: Jaka ilość promieniotwórczego preparatu o masie 1g i czasie połowicznego rozpadu 24 godz.
zostanie po 7 dniach.
6 lis 19:40
Mateusz: ogólnie zapiszmy te reakcje
A→B+C zapiszmy wzor na szybkosc tej reakcj
−dcdt = k*c
c t
c 0
po scałkowaniu otrzymam
k=2,889*10
−2, oraz
lnC
0 − lnC = kt
czyli lnC=lnC
0−kt
lnC=0−2,889.10
−2*167
lnC= −4,823 => C = 0,0080g
C=0,0080g
6 lis 19:45
ostr: robie
6 lis 19:45
Mateusz: eee troche sie zagalopowałem to zadanie masz ze szkoły średniej pewnie więc rozwiązanie powinno
wyglądac inaczej to nie poziom akademicki
| | 1 | |
skorzystaj ze wzoru m = m0( |
| )t/ς
|
| | 2 | |
gdzie m−masa końcowa
m
0−masa początkowa
t−czas trwania rozpadu
ς−czas połowniczego rozpadu
to zadanie mozesz tez policzyc na piechotę w kazdym razie wynik powinien wyjsc taki jak
policzyłem wczesniej
6 lis 19:49
Zakłopotany: 1/27 * 1g = 1/128 * 1g = 128 mg
6 lis 19:51
Grześ: NIe łatwiej było napisać, że skoro 1 dzień to okres połowiczny, a mamy 7 dni, więc:
6 lis 19:51
Grześ: Zakłopotany, jak niby Ci 128mg wyszło

6 lis 19:51
Zakłopotany: Oj

.
Chwilowy przestój spowodował, że 1g u mnie = 1000mg
6 lis 19:53
Zakłopotany: Albo nie, nie ważne. Ja już padam, czekam na odpowiedź w moim wątku, po trudnym zadanku
6 lis 19:54
Sea: Dziękuje wam

to zadanie ze szkoły sredniej wiec z rozwiązania Mateusza nic bym nie
zrozumiała jakies dc kdt ale faktycznie po przyblizeniu wychodzi taki wynik jak podał Grześ i
Mateusz
6 lis 20:00