Określenie zrioru wartości funkcji trygonometrycznych
Michał: Określenie zbioru wartości funkcji trygonometrycznych.
Jak określić zbiór wartości np. takiej funkcji trygonometrycznej?
y=cos22x − cos2x − 2
6 lis 19:33
Grześ:
| | 1 | | 9 | |
y=cos22x−cos2x−2=(cos2x− |
| )2− |
| |
| | 2 | | 4 | |
Przesunięcie w nawiasie nie gra roli, więc Mozna uprościć sobie to:
cos
22x ∊ <0,1>
| | 9 | | 9 | | 5 | |
cos22x− |
| ∊ <− |
| ,− |
| > |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
6 lis 19:55
Michał: | | 9 | |
W odpowiedziach mam <− |
| ,0)  |
| | 4 | |
6 lis 20:00
Grześ: wiem, pomotałem, już sprostuje
6 lis 20:02
Grześ: cos2x ∊ <−1,1>
| | 1 | | 1 | | 1 | |
cos2x− |
| ∊ <−1 |
| , |
| > |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 9 | | 9 | |
(cos2x− |
| )2− |
| ∊ <− |
| ,0> |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
Pomyliło mi sie to wcześnie j
6 lis 20:04
Michał: Dzięki..

Teraz już będę wiedział jak się do takiego czegoś zabrać
6 lis 20:05