przekątne rombu
Sevento: Bok rombu ma długość 5cm a jeden z jego katów ma miare 54 stopni. Jakie długości mają przekątne
tego rombu?
Proszę o rozwiązanie zadania.
6 lis 19:24
Gustlik: Najpierw oblicz pole rombu ze wzoru:
P=a
2sinα=25*sin54
o≈20,23
Oznacz sobie przekątne e=2x, f=2y
Wzór na pole rombu z przekątnych:
Zatem
Masz układ równań:
{ 2xy=20,23
{ x
2+y
2=25 (tw. Pitagorasa − przekatne przecinają się w rombie pod kątem prostym, czyli
połówki przekątnych i bok rombu tworzą trójkąt prostokątny)
Rozwiąż ten układ równań − wskazówka: dodaj stronami równania, po lewej stronie otrzymasz wzór
skróconego mnozenia.
6 lis 23:39
Olek:
a może tak:
p=10sin27o
p=10cos27o
6 lis 23:46
Basia:
ja bym zastosowała tw.sinusów
| | a*sin54 | | a*sin(2*27) | |
e = |
| = |
| = |
| | sin63 | | sin(90−27) | |
| 2a*sin27*cos27 | |
| =2a*sin27 = 10*sin27 |
| cos27 | |
| | a*sin54 | | a*2sin27*cos27 | |
f = |
| = |
| =2a*cos27=10*cos27 |
| | sin27 | | sin27 | |
6 lis 23:57
Basia:
i nie tylko ja, Olek chyba też
6 lis 23:58
Bogdan:
| | α | | α | |
| = cos |
| ⇒ e = 2acos |
| |
| a | | 2 | | 2 | |
| | α | | α | |
| = sin |
| ⇒ f = 2asin |
| |
| a | | 2 | | 2 | |
7 lis 00:22
Basia:
no a Bogdan porządnie narysował i od razu wszystko proste i jasne
7 lis 09:08
Sevento: { 2xy=20,23
{ x2+y2=25
Może ktoś rozwiązać? Bo ja się boję, że mi źle wyjdzie i wpiszę złą odpowiedź...
7 lis 12:30