Granica funkcji logarytmicznej?
Zielonooka19: Granica funkcji logarytmicznej

powiedzcie mi,
lim
x→1 log
1/2 (2x) 2x → 2
i teraz, czy to po prostu będzie wynik: lim
x→1 log
1/2 2 = −1

Czy jakoś inaczej się to liczy?
podobny przykład: lim
x→2 log
4 (2x) = 1 (?)
6 lis 19:21
Godzio: w tych przykładach jest akurat tak jak mówisz
6 lis 19:22
Zielonooka19: dzięki

niby mam tylko takie dwa, ale mógłbyś podać przykład, w którym byłoby inaczej?
6 lis 19:25
Godzio: np.
limx−>0 log6(5x)
6 lis 19:28
Zielonooka19: no tak, bo limx→0 log6 0 = ? z def. b> 0 i co z tym wypadku, jaka granica?
6 lis 19:33
Godzio: −∞
6 lis 19:48