Beatiii: lim n->∞ log4(n+1)/log5(n+1)
7 sty 20:32
Eta: sprowadzamy do wspólnej podstawy te log
korzystamy zw wzoru
logc b
logab = ---------
logca
czyli log5(n+1)
log4(n+1)= -------------
log54
wstaw log5(n+1) się skrócą
i
lim = 1/log54 to już ta granica
n →∞
7 sty 20:42
Beatiii: wielkie dzieki
7 sty 20:48
Eta: OK

zapamiętaj wzór na sprowadzenie log do wspólnej podstawy !
WARTO!
7 sty 20:50
Beatiii: Znam go i nawet w poprzednim zadaniu z niego korzystałam, ale teraz poprostu nie wpadłam
na to:( Jeszcze raz wielkie dzięki
7 sty 20:53
niewiem: log2(log0.5 x+1)=2
3 cze 20:57