Zadanie z obliczaniem sin i cos
Suddenly: Proszę o pomoc
Mając dane: sinα=15, α należy (π2;π) oraz cosß=−13 ß nalezy (π;23π)
oblicz sin(α+ß) sin(α−ß)
cos(α+ß) cos(α−ß)
z góry dziękuję
6 lis 19:14
ostr: zajme się tym sin(α+ß) sin(α−ß)
ze wzorów na funkcje sumy i różnicy kątów.
sin(α+β) = sinαcosβ + cosαsinβ
sin(α−β) = sinαcosβ − cosαsinβ
czyli:
sin(α+ß) sin(α−ß) =(sinαcosβ + cosαsinβ)(sinαcosβ − cosαsinβ) , dalej ze wzoru skr.mnożenia.
= sin2αcos2β −cos2αsin2β
sinα i cosβ masz dane stąd
sin2α=125
cos2β=19
Wartości cos2α i sin2β obliczysz np z 1 trygonometrycznej
cos2α= 1 − sin2α= 2425
sin2β= 1 − cos2β=89
Można już podstawiać...
sin2αcos2β −cos2αsin2β
6 lis 19:31
ostr: Za chwilkę napisze jeszcze mam nadzieje szybszy sposób
6 lis 19:34
ostr: Chciałem wykorzystać wzory na sinαsinβ =
12 [cos(α−β)−cos(α+b)]
Ale nie skróciło się nic jak poczatkowo myślałem, a może ja nie umiem ... kto to wie
6 lis 19:42