.
Włodek: x
2+m
2x−m
2=0 wykaz ze to rownanie ma dla kazdej liczby rzeczywistej m conajmniej jedno
rozwaiazanie
6 lis 19:13
Grześ:
Δ=m
4+4m
2
Δ zawsze dodatnia, więc zawsze ma conajmniej jedno rozwiązanie
6 lis 19:15
ostr: policz Δ
6 lis 19:15
Godzio:
Nie zawsze dodatnia

Zawsze większa lub równa zero
6 lis 19:17
Włodek: policz

nie jestem matematykiem i zabardzo nie wiem od czego sie zabrac no co z ta delta
moge zrobic? m
2(m
2+4)
6 lis 19:18
Grześ: No tak, tak, zapędziłem się
6 lis 19:19
Włodek: czyli wynikało by takto ze m2=0 a m2=−4 wiec sprzeczne
6 lis 19:19
Grześ: więc Δ≥o, stąd zawsze mamy conajmniej jedno rozwiązanko, pasuje teraz
6 lis 19:19
Włodek: jeszcze jedna podpowiedz
6 lis 19:20