Zadania z wielomianów
Artur18: (5x − 8)(4 − 3x)+x(4 − x)= 0
Ostateczna postać
−2x2 + 6x − 4 = 0
Dlaczego więc w odpowiedziach jest x1 = 1 a x2 = 2 ?
Dzięki za odpowiedz
6 lis 19:00
ostr: A rozwiązałes poprawie to równanie ?
tzn −2x2+6x−4=0 bo mi jak nic wychodzi 2 i 1.
6 lis 19:03
Artur18: ok jeszce raz zobacze
6 lis 19:03
(: Mi wyszła ostateczna postać −x02 + 63x − 32 = 0
6 lis 19:04
Artur18: racja nastepnym razem ze 3 razy zrobie zanim napiszę dzieki
6 lis 19:05
Kaskas: obliczasz deltę, czyli 36−32=4, pierwiastek z 4 to 2.Obliczasz miejsca zerowe x1=
(−6+2)/−4=−4/−4=1 oraz (−6−2)/−4=−8/−4=2. Wiadomo wszystko skąd co sie wzieło?
6 lis 19:05
Artur18: W matematyce liczy się precyzja jak napiszesz Żułty to każdy wie o co chodzi
6 lis 19:08