pola figur płaskich
treminator: Zad 1. Czy okrągła serweta o średnicy 1, 4 m przykryje kwadratowy stół o długości 1 m?
Zad 2. Ile metrów kwadratowych wykładziny trzeba kupić na wyłożenie podłogi w prostokątnym
holu, w którym jest troje drzwi o szerokości 0,8 m każde, długość holu jest 3 razy większa od
szerokości, a łączna długości listwy podłogowej wnosi 21, 6 m?
6 lis 18:58
ostr: do 1.
Trzeba sprawdzić przekątna tego stołu jest ona równa √2 czyli troche więcej niż 1,4 m.
Zatem ta serweta nie wystarczy.
2 zrobi ktoś inny bo za dużo czytania.
6 lis 19:00
treminator: pomożecie

?
6 lis 19:10
Grześ: 3 drzwi, czyli obwód holu wynosi:
21,6+3*0,8=21,6+2,4=24
a−długość
b−szerokość
a=3b
(b+3b)2=24
8b=24
b=3
a=9
Pole= 3*9=27
Potrzeba 27m2 wykładziny
6 lis 19:13