zadania
kinguś: wyznacz a25 oraz sumę dwudziestu pięciu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego w którym
a4=48 i a15=15.proszę pomocy w tym zadaniu proszę o dokładne i bardzo szybkie zrobienie tego
zadania ,bo mi jest bardzo potrzebne na jutro.błagam zróbcie mi to ,proszę
6 lis 18:38
ostr: Zaczołbym od wyznaczenia pierwszego wyrazu tego ciągu a1 i jego różnicy r.
a4=a1+3r
a15=a1+14r
czyli
48=a1+3r
15=a1+14r
Trzeba rozwiazać układ równań.
6 lis 18:47
aniuś: proszę zrób mi to do końca będę bardzo wdzięczna
6 lis 18:49
ostr: układ równań który już wyżej zapisałem czyli
48=a1+3r
15=a1+14r
Moge rozwiązać odejmując np stronami zostaje mi wtedy
48−15 = a1 + 3r − a1 − 14r
33 = −11r stąd
r = −3
podstawie teraz do pierwszego równania żeby wyznaczyć a1
a1 = 48 −3r = 48 + 9 = 57
6 lis 18:52
ostr: Mamy wyznaczyć a25.
a25 = a1+24r = 57 −72 = −15
Suma 25 wyrazów tego ciągu ze wzoru...
S25 = a1+a252 * 25 = 525
6 lis 18:56