Oblicz x
POMOCY!!!!:

Oblicz x
6 lis 18:37
Grześ: A to nie jest trapez

Bo jakoś krzywo podstawa górna wyszła
6 lis 18:43
POMOCY!!!!: nie jest właśnie trapez
6 lis 18:47
POMOCY!!!!: Może trzeba wykorzystać podobieństwo trójkątów?
6 lis 20:15
ght: mają wspólny kąt, więc są podobne
z resztą sprawdz
6 lis 20:21
Kejti: jeśli miałyby być podobne, to stosunek ich boków będzie taki sam.
przykładowo:
96,4≠31
jest tak dlatego, że te trójkąty aby były podobne musiałyby mieć jeszcze wspólny bok..
6 lis 20:36
Kejti: poprawka: nie 96,4 a 83,3.
6 lis 20:37
POMOCY!!!!: to jak inaczej można to obliczyć?
6 lis 20:38
Kejti: a tak w ogóle to tam są podane przybliżenia boków.. sama je liczyłaś?
6 lis 20:39
sushi_ gg6397228:
poza tym jak tam moze byc kat prosty 162+82≠202
6 lis 20:44
Bogdan:

To jest trapezoid.
Dane: a, b, c, d, u, w, s, t.
Szukane: b
Korzystamy z twierdzenia cosinusów w trójkącie o bokach: a, s, u:
| | s2 + u2 − a2 | |
a2 = s2 + u2 − 2sucosα ⇒ cosα = |
| , |
| | 2su | |
oraz w trójkącie o bokach: b, t, w:
| | s2 + u2 − a2 | |
b2 = t2 + w2 − 2twcosα ⇒ b2 = t2 + w2 − 2tw * |
| . |
| | 2su | |
W tym rozwiązaniu nie wykorzystany jest fakt istnienia kątów prostych w podanej figurze.
6 lis 21:05